Πως να χρησιμοποιήσετε την Υπνοθεραπεία για τον έλεγχο των κρίσεων πανικού και του άγχους

Πως να χρησιμοποιήσετε την Υπνοθεραπεία για τον έλεγχο των κρίσεων πανικού και του άγχους

Θα ήθελα να κάνεις “εικόνα” το παρακάτω:

Την μυρωδιά των σταγόνων της βροχής που πέφτουν στο πεζοδρόμιο, που είναι ακόμα οι πρώτες, καθώς περπατάς σε έναν πεζόδρομο με τον φίλο σου, και κρατάς ένα φρέσκο φλιτζάνι ζεστό καφέ. Συζητάς για πράγματα που συνέβησαν στη ζωή σου και μετά αρχίζεις να ασχολείσαι με το παλτό σου. Ο φίλος σου σε ρωτάει τι συμβαίνει, καθώς το πρόσωπό σου αρχίζει να δείχνει φοβισμένο.

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω», του λες. «Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Κοίτα, τρέμω».

Ο φίλος σου σε  βοηθά και σε μεταφέρει σε ένα παγκάκι για να μπορείς να καθίσεις. Καθώς αρχίζεις να ιδρώνεις από το μέτωπό σου λέει, «νομίζω ότι παθαίνεις κρίση πανικού».

«Μοιάζει περισσότερο σαν έμφραγμα όπως νοιώθω το στήθος μου», του εξηγείς. «Εστίασε στην αναπνοή σου», σου λέει ο φίλος σου, καθώς αρχίζεις σιγά σιγά να ηρεμείς.

Το να χρησιμοποιούμε τεχνικές αναπνοής είναι εξαιρετικό σε πολλές περιπτώσεις, αλλά ειδικά κατά τη διάρκεια κρίσεων πανικού, όταν νιώθουμε δυσάρεστα.

Οι κρίσεις πανικού και το άγχος μπορεί να είναι εξουθενωτικά, αλλά υπάρχουν και ευχάριστα νέα: δεν χρειάζεται να τα αφήνεις πια να σε ελέγχουν, όπως το σενάριο που περιέγραψα. Δες πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υπνοθεραπεία για να πάρεις τον έλεγχο και να νιώσεις καλύτερα.

Κρίσεις Πανικού και Υπνοθεραπεία

Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται διαφορετικά για τον καθένα. Μπορεί να είναι έντονες και να αισθάνεσαι πολύ δυσάρεστα ή μπορεί να είναι λιγότερο έντονες που συνήθως περνάνε απαρατήρητες.

Διαρκούν συνήθως από 5 έως 20 λεπτά. Τα συμπτώματα είναι εντονότερα μέσα στα πρώτα 10 λεπτά, ενώ μπορεί να διαρκέσουν έως και 2 ώρες, καθώς οι κρίσεις πανικού έρχονται κατά κύματα.

Τα κοινά συμπτώματα των κρίσεων πανικού περιλαμβάνουν:

– Αίσθημα παλμών της καρδιάς

– Ένα συναίσθημα ότι νιώθεις άρρωστος, όχι μόνο ναυτία

– Εφίδρωση ή αίσθημα ερυθρότητας

– Πόνος ή σφίξιμο στο στήθος

– Δυσκολία στην αναπνοή

– Αίσθημα ζάλης

– Αίσθημα απομάκρυνσης από την πραγματικότητα

– Φόβος για την επόμενη κρίση πανικού, απώλεια ελέγχου, πού και πότε θα συμβεί η επόμενη κρίση.

Ως υπνοθεραπεύτρια, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να ελέγχεις τις κρίσεις πανικού σου με τη χρήση της υπνοθεραπείας, για να εμβαθύνω στο υποσυνείδητό σου και για να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη της προτροπής ώστε να ενθαρρύνεις την καλή, και διαρκή αλλαγή. H μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί θα προσαρμοστεί στις ανάγκες σου, για να βρούμε τι προκαλεί τις κρίσεις πανικού σου και γιατί. Θα συνεργαστώ μαζί σου για να αλλάξω τον τρόπο που το σώμα σου ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα.

Οι προτάσεις που έχω προς εσένα, μπορεί να περιλαμβάνουν:

«Έχεις τον έλεγχο, είσαι ασφαλής».

«Η αργή σταθερή αναπνοή θα σε βοηθήσει να νιώσεις ήρεμος/η».

«Δεν χρειάζεσαι προστασία αυτή τη στιγμή».

Όταν αισθάνεσαι μια κρίση πανικού να έρχεται, το υποσυνείδητό σου θα θυμάται αυτές τις προτάσεις για να σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις.

Άγχος και Υπνοθεραπεία

Το σώμα μας είναι συναρπαστικό στο πώς μας προστατεύει, με την αντίδρασή του «παλεύω, αποφεύγω ή παγώνω». Νιώθοντας την απειλή του κινδύνου, ο εγκέφαλός μας θα απελευθερώσει ορμόνες, οι οποίες περιλαμβάνουν την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη, προετοιμάζοντας μας να τρέξουμε, να παλέψουμε ή να παγώσουμε και να μας κάνει να νιώθουμε πιο συνειδητοποιημένοι για το τι συμβαίνει γύρω μας. Έτσι αποστέλλεται περισσότερο αίμα εκεί που χρειάζεται, περισσότερο όταν υπάρχει “επίθεση” κάνοντας την καρδιά μας να χτυπά πιο γρήγορα.

Το σύστημα αυτό είναι υπέροχο όταν λειτουργεί σωστά. Δυστυχώς, σήμερα και για πολλούς από εμάς, αυτό το σύστημα ενεργοποιείται όταν δεν υπάρχει φυσικός κίνδυνος. Για παράδειγμα, ένα συναισθηματικό έναυσμα όταν ο προϊστάμενος μας ζητά να προσθέσουμε μια εργασία στη συνεχώς αυξανόμενη λίστα εργασιών μας.

Η εσωτερίκευση των συναισθημάτων είναι αυτό το οποίο κάνουμε. Καθόμαστε αναπαυτικά στην εργασία μας με την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά, χωρίς να έχουμε ιδέα πώς να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το άγχος γίνεται πρόβλημα ψυχικής υγείας, όταν επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

Μπορώ να σε βοηθήσω χρησιμοποιώντας την υπνοθεραπεία, να καταπολεμήσεις το άγχος, να βρεις τη βασική αιτία του, και να θεραπεύσεις ή να ανακουφίσεις τα σωματικά ή/και ψυχολογικά συμπτώματα. Μέσα στο υποσυνείδητό σου μπορώ να προωθήσω μια καλύτερη αλλαγή, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της προτροπής, να την προσαρμόσω για να σε βοηθήσω να μάθεις τι προκαλεί το άγχος σου και γιατί.

Τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να αλλάξεις τον τρόπο που αντιδράς.

Η χρήση υπνοθεραπείας για να ελέγξεις το άγχος σου θα σε βοηθήσει να ξαναχτίσεις την αυτοπεποίθησή σου, να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου, να μειώσεις τα συναισθήματα φόβου και ανησυχίας και να μάθεις και να αναπτύξεις την ικανότητά σου να έχεις πρόσβαση σε μια πιο ήρεμη κατάσταση του νου σου, την οποία χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις τα συντριπτικά συναισθήματα που νιώθεις.

Τα οφέλη της υπνοθεραπείας για το άγχος περιλαμβάνουν, αλλά σίγουρα δεν περιορίζονται σε:

– Μειωμένα συμπτώματα άγχους

– Μειωμένος φόβος της κατάστασης

– Μείωση των αρνητικών σκέψεων και των σκέψεων που βασίζονται στον φόβο

– Αυξημένη αίσθηση αυτο-αποτελεσματικότητας και αυτοκυριαρχίας

– Βελτιωμένη αυτορρύθμιση

– Βελτιωμένη τεχνική αναπνοής

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τα συναισθήματα του άγχους, καθώς φοβάσαι την επόμενη κρίση, χωρίς να ξέρεις πότε θα συμβεί. Δεδομένου ότι η χαλάρωση είναι βασικό μέρος της υπνοθεραπείας, μπορείς να μάθεις τεχνικές χαλάρωσης στην υπνοθεραπεία σου για την καταπολέμηση του άγχος, για να βοηθήσεις στη μείωση του γενικού στρες και της ανησυχίας, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο άλλης κρίσης.