Οι περισσότεροι άνθρωποι προσέρχονται στο γάμο πιστεύοντας και προσδοκώντας ότι θα έχουν ένα ευτυχισμένο γάμο ή τουλάχιστον μια καλή και ικανοποιητική σχέση. Αυτό δεν είναι κακό. Το να ελπίζεις είναι πολύ σημαντικό. Αρκεί οι ελπίδες σου να έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Να είναι βάσιμες.
Αρμονική σχέση, δεν σημαίνει ιδανική σχέση. Είναι μια ανθρώπινη σχέση με όλα τα δυνατά και αδύνατα σημεία. Η αρμονική σχέση είναι το αποτέλεσμα των συνειδητών και των δυναμικών αλληλεπιδράσεων του ζευγαριού απέναντι στις προσκλήσεις και προκλήσεις της ζωής.
Αρμονική σχέση σημαίνει ότι οι δυσκολίες, διαφωνίες, συγκρούσεις, διαχειρίζονται και αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε, να μην διαταράσσεται οριστικά η αγαπητική σχέση.
Αρμονική σχέση σημαίνει λειτουργική σχέση. Ιδανική σχέση δεν υπάρχει. Ακόμα και στα πιο αγαπημένα ζευγάρια οι διεργασίες που συμβαίνουν εμπεριέχουν κάποιες φορές πόνο, πίκρα, απογοήτευση, θυμό και συγκρούσεις. Στην πορεία της ζωής έρχεται το πρόβλημα, η ευθύνη, το χρέος. Εισβάλλει στην οικογενειακή ζωή, η δυσκολία, το απρόβλεπτο και καμιά φορά το βάσανο. Από ένα σημείο και μετά, συχνά μονιμοποιείται η μονότονη επανάληψη, καθώς οι άνθρωποι με εκπληκτική ακρίβεια επαναλαμβάνουν καθημερινά τα ίδια και τα ίδια πράγματα. Δεν αφήνουν χώρο για την έκπληξη, την χαρά, το διαφορετικό, την ανατροπή. Δεν αναλαμβάνουν ενεργά και συνειδητοποιημένα ανανεωτικές πρωτοβουλίες.
Για να υπάρχει μια ισορροπημένη σχέση θέλει γνώση και αγάπη, υπομονή και επιμονή, ελπίδα και πίστη στο πως οι δυο διαφορετικοί κόσμοι επιθυμιών, προσδοκιών, αναγκών θα εναρμονισθούν, δεν θα ταυτιστούν ολοκληρωτικά, αλλά θα ενοποιηθούν λειτουργικά και δημιουργικά, ελεύθερα και συνειδητά και να διαμορφώνουν βαθμιαία ένα κοινό τρόπο ζωής, όπου ο καθένας θα νιώθει ελεύθερος και ταυτόχρονα αφοσιωμένος στον αγαπημένο του. Αυτή η σμιλευμένη με επίγνωση και αγάπη διαμόρφωση της σχέσης προϋποθέτει κόπο, αλλά ταυτόχρονα έχει και μεγάλη χαρά μέσα της.
Η ουσιαστική σχέση με τον/την σύντροφό μας δεν κερδίζεται μια και έξω. Κερδίζεται καθημερινά και απαιτείται σημαντική και διαχρονική προσπάθεια υπέρβασης των όποιων δυσλειτουργιών.
Εδώ είναι μερικά από τα θεμέλια μιας ισορροπημένης και λειτουργικής σχέσης.
Αυτονομία – συντροφικότητα
Η ανάγκη για αυτονομία θεωρείται αδιαμφισβήτητη στη σημερινή εποχή. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται τον προσωπικό του χώρο και χρόνο για να εκφραστεί και για να
δημιουργήσει. Κάθε άνθρωπος χρειάζεται να έχει την αίσθηση ότι ο ίδιος ορίζει τον εαυτό του. Ταυτόχρονα ο κάθε ένας έχει την ανάγκη να νιώσει ότι ανήκει κάπου και ότι βιώνει συντροφικότητα και οικειότητα. Στον σύντροφο αναζητάμε τόσο το άγνωστο και το καινούριο όσο και την ασφάλεια, την συντροφικότητα και την συναισθηματική δέσμευση.
Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο ικανοποιούνται αυτές οι ανάγκες που είναι αντίθετες μεταξύ τους μέσα στην συντροφική σχέση;
Η δυσκολία είναι ότι δυο σύντροφοι έχουν ανάγκη για αυτονομία και συντροφικότητα σε διαφορετικό βαθμό και ίσως σε διαφορετικούς χρόνους.
Δούναι και λαβείν
Η ευτυχία σε μια σχέση εξαρτάται από τα πόσα πολλά δίνουν και παίρνουν οι σύντροφοι. Η έντονη εναλλαγή ανάμεσα στο δούναι και λαβείν δημιουργεί την οικειότητα στο ζευγάρι. Αν ο ένας σταματήσει να δίνει ή να παίρνει, χάνεται η ισορροπία. Όταν μονόπλευρα ο ένας μόνο δίνει και ο άλλος μονόπλευρα παίρνει τότε η συντροφική σχέση μοιάζει με την σχέση γονιού-παιδιού. Η ισοτιμία την ενήλικης σχέσης χάνεται. Ο ένας δίνει πολλά με ευκολία και ο άλλος κυρίως παίρνει και ενώ βολεύεται, νιώθει ενοχές. Με τον καιρό ο πρώτος έχει όλο και περισσότερες απαιτήσεις (και περιμένει να φροντιστεί) και ο δεύτερος δεν αντέχει τις ενοχές του. Αν δεν υπάρξει εξισορρόπηση η σχέση πιθανόν θα διαλυθεί.
Σχήματα εξουσίας στην σχέση
Το ιδανικό σχήμα εξουσίας για την συντροφική σχέση είναι αυτό της ισότητας. Υπάρχει σεβασμός της ατομικότητας και της αυτονομίας κάθε συντρόφου. Ο κάθε ένας
νιώθει υπεύθυνος για τον εαυτό του και έτσι δύο αυτόνομα άτομα συναντιούνται. Η εξουσία εναλλάσσεται και ασκείται με διαφορετικούς τρόπους. Το πώς την διαχειρίζεται εξαρτάται από την σιγουριά που νιώθει το κάθε άτομο. Αν νιώθεις σίγουρος τότε αναγνωρίζεις την ατομικότητα του άλλου και δέχεσαι την αυτονομία του. Αν δεν νιώθεις σίγουρος τότε είτε ασκείς εξουσία προσπαθώντας να κυριαρχήσεις είτε υποτάσσεσαι.
Αγάπη στη σχέση
Η αληθινή αγάπη δε φέρνει λύπη, απογοήτευση και προβλήματα. Η αγάπη δεν είναι στεναχώρια, πόνος, καυγάδες, ζήλια και κλάματα. Αυτά είναι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι η σχέση αυτή είναι προβληματική.
Στην αληθινή αγάπη υπάρχει ειλικρίνεια
Αν αγαπάς, λες την αλήθεια. Αν σε αγαπάει, δε σου κρατάει μυστικά, δεν υπάρχουν ψέματα. Δείχνεις τον πραγματικό σου εαυτό χωρίς να φοβάσαι. Έχεις τις παρέες σου, την καριέρα σου, τα όνειρά σου και ο/η σύντροφός σου τα αποδέχεται. Υπάρχει διαφάνεια. Όταν το άλλο άτομο σε αγαπάει αληθινά δεν σε κρίνει και δεν σε κατακρίνει όλη την ώρα. Δεν σου «χτυπάει» τα λάθη σου, δεν σε ειρωνεύεται και δεν φέρνει κάθε τρεις και λίγο στο προσκήνιο τα μειονεκτήματα και τα ελαττώματά σου. Ναι, θα σου κάνει κάποια σχόλια θετικά και αρνητικά, ναι, θα σου πει την αλήθεια, αλλά θα το κάνει με καλό τρόπο, που δείχνει ότι σε σέβεται και σε εκτιμάει. Θεωρεί ότι είσαι εξαιρετικό άτομο και θέλει να σε βοηθήσει να γίνεις λίγο καλύτερο.
Στην αληθινή αγάπη καθένας σέβεται και αγαπάει τον εαυτό του. Αυτό είναι το θεμέλιο των σχέσεων. Χρειάζεται να αγαπάς με υγιή τρόπο τον εαυτό σου για να μπορέσεις να αγαπήσεις το άλλο άτομο ισότιμα. Όταν η αγάπη είναι πραγματική, δεν μπορεί ο άλλος, ή εσύ να είσαι νάρκισσος. Δεν γίνεται να είναι ή να είσαι παρανοϊκός. Δεν γίνεται να είναι ο ένας από τους δύο τοξικός ανθρώπους. Όταν υπάρχει έντονος αρνητισμός, όταν υπάρχει τοξικότητα, δεν υπάρχει αγάπη.
Ναι, στην αληθινή αγάπη υπάρχουν προβλήματα, αλλά η αγάπη δεν είναι προβληματική. Υπάρχουν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που φέρνει η ζωή, στα οικονομικά, επαγγελματικά, στα θέματα υγείας ή οικογένειας ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν είναι η αγάπη που δημιουργεί το πρόβλημα στη ζωή σου. Αντίθετα, η αγάπη είναι ο φάρος που σου δείχνει το δρόμο. Η αγάπη είναι αυτή που σε βοηθάει να διαχειριστείς τις δύσκολες στιγμές.
Η Συμβουλευτική Ζεύγους μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να προχωρήσουν και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ τους, να εμβαθύνουν τους συναισθηματικούς και σωματικούς δεσμούς τους και να προωθήσουν την εγγύτητα που απαιτείται για να διατηρήσουν τη μόνιμη, στοργική και παθιασμένη σχέση που επιθυμούν.